
8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. To święto, które przypomina, że zdrowa dieta to nie restrykcje, lecz styl życia oparty na prostych, naturalnych produktach i przyjemności z gotowania.
Spis treści:
Jak podkreśla dr hab. Edyta Łuszczki, prof. UR, Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu i Psychologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, zdrowe żywienie nie polega na restrykcjach, lecz na regularności i różnorodności.
– Praktycznym drogowskazem jest „talerz zdrowia”: połowa porcji to warzywa i owoce, jedna czwarta pełnoziarniste zboża, a jedna czwarta wartościowe źródła białka – mówi ekspertka.
Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko wspiera odporność i dobre samopoczucie, ale też zapobiega chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie.
POLECAMY: Dieta to nie kara. Jak odczarować żywieniowe demony
Jak wprowadzić zdrowe nawyki na co dzień
Specjaliści zachęcają, by w codziennym menu dominowały produkty jak najmniej przetworzone – warzywa, owoce, kasze, rośliny strączkowe, ryby i chude mięso. Należy ograniczać cukier, sól oraz tłuszcze utwardzane, a podstawowym napojem powinna być woda.
Warto też planować posiłki z wyprzedzeniem, przygotowywać większe porcje na dwa, trzy dni.
– Jedz uważnie, bez ekranów, powoli i o stałych porach, wsłuchując się w sygnały głodu i sytości. Wytrwałości sprzyjają małe, mierzalne cele, np. warzywa do każdego posiłku, stały bidon z wodą i piętnaście minut przygotowań wieczorem. Potknięcia są normalne. Najważniejszy jest powrót do rutyny przy kolejnym posiłku i konsekwencja, która z czasem przynosi trwałe efekty – dodaje prof. Łuszczki.

Darmowe wsparcie od NFZ
Pomoc w budowaniu zdrowych nawyków oferuje portal Diety NFZ, na którym dostępne są bezpłatne, profesjonalne plany żywieniowe oparte na diecie DASH. Programy są dostosowane do różnych potrzeb – dla osób z nadwagą, cukrzycą, seniorów czy rodzin z dziećmi.
– To praktyczne wsparcie, dzięki któremu krok po kroku można zacząć jeść zdrowiej, bez skomplikowanych diet i liczenia kalorii. To narzędzie, z którego warto korzystać na co dzień, nie tylko wtedy, gdy chcemy schudnąć – zachęca Rafał Śliż, rzecznik prasowy Podkarpackiego NFZ.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to doskonała okazja, by zrobić pierwszy krok ku lepszemu samopoczuciu i przekonać się, że zdrowe odżywianie zaczyna się od… jednej dobrej decyzji przy stole.
POLECAMY: Jesienne dietetyczne „must have”. Czas na nowy zestaw produktów