niedziela, 13 lipca 2025
piękna dziewczyna na plaży z grejpfrutem
Latem wcale nie musimy odmawiać sobie słodkości, Wystarczy znaleźć te zdrowe. | Fot. Freepik

Wakacje sprzyjają słodkim zachciankom, a wysokie temperatury wręcz „usprawiedliwiają” lodowe czy owocowe desery. Tymczasem cukier, choć dodaje energii na chwilę – to mistrz podstępu. Czy to znaczy, że mamy rezygnować z wakacyjnych przyjemności? Absolutnie nie!


Czy można wyobrazić sobie lato bez lodów? Te chłodzące łakocie kuszą nas z budek przy plaży, kawiarnianych witryn i nadmorskich deptaków. A gdy dołożymy do tego puszysty gofr z bitą śmietaną czy owocowy koktajl w słomkowym kubku… mamy gotowy portret wakacyjnej słodkiej idylli.

Takie chwile, spędzone z rodziną przy stoliku w cukierni, zapadają w pamięć na lata. Są esencją beztroski. Ale jak to zwykle bywa z rozkoszami, i tu czai się pułapka.

POLECAMY: Dieta to nie kara. Jak odczarować żywieniowe demony

Cukier to mistrz podstępu, nie daj się oszukać

Wakacje sprzyjają słodkim zachciankom, a wysokie temperatury wręcz „usprawiedliwiają” lodowe czy owocowe desery.

Tymczasem cukier, choć dodaje energii na chwilę, to mistrz podstępu. Nie chodzi tylko o dodatkowe kilogramy (które, przyznajmy, letnia aktywność częściowo równoważy).

To przede wszystkim chaos, który sieje w naszym organizmie:

  • w gospodarce cukrowej: gwałtowne skoki glukozy we krwi, prowadzące do uczucia zmęczenia i „wilczego głodu” godzinę po deserze.
  • w mózgu: zaburza równowagę neuroprzekaźników (np. serotoniny), wpływając na nastrój i koncentrację.

Czy to znaczy, że mamy rezygnować z wakacyjnych przyjemności? Absolutnie nie! Ale warto podejść do nich z uważną słodyczą.

Wakacyjne przyjemności
Szukajcie „niecukierni”! To miejsca, które rewolucjonizują słodki świat. | Fot. freepik

Dla leniwych: szukajcie „niecukierni”

Dobra wiadomość dla leniwych (i tych, którzy wolą cieszyć się urlopem, nie stojąc przy kuchence):
Szukajcie „niecukierni”! To miejsca, które rewolucjonizują słodki świat.

Znajdziesz tam:

  • lody na bazie mleka roślinnego lub sorbety z prawdziwych owoców (bez syropu glukozowo-fruktozowego!).
  • ciasta i drożdżówki słodzone daktylami, ksylitolem lub erytrytolem.
  • czekoladowe kremy z awokado czy… ciecierzycy (!) – pyszne i sycące.

Prosta zasada na plaży: wybieraj sorbety owocowe zamiast śmietankowych lodów „premium”. Mniej tłuszczu, mniej cukru, a często więcej prawdziwego smaku lata!

Koktajl
Koktajl-bomba to prosty, zdrowy, wakacyjny deser. | Fot. freepik

Dla lubiących wyzwania: stwórz zdrowe desery

Dla tych, którzy jak ja, znajdują relaks w kuchennych eksperymentach, mam wyzwanie! Stwórz własne, zdrowe wakacyjne desery! To nie tylko oszczędność cukru, ale też świetna zabawa.

ZOBACZ TEŻ: Słowiańskie skarby czerwca. Zioła, smak i harmonia

Lody w 5 minut

Zmiksuj dojrzałego banana z garścią mrożonych jagód i łyżką masła orzechowego. Przelej do foremek na lody (z patyczkiem!) i zamroź. Magia!

Koktajl-bomba

Schłodzony shake z mleka migdałowego, garści szpinaku, mrożonego mango i odrobiny stewii w proszku (zero kalorii, zero wyrzutów sumienia!). Polecam mój ulubiony: truskawki + roślinny jogurt grecki + listki świeżej bazylii +erytrytol.

Gofry

Spróbuj wersji z mąki pełnoziarnistej lub owsianej, słodzonej suszonymi daktylami lub ksylitolem.

Sekretna broń: zamienniki cukru, które nie szkodzą

Kluczem są zdrowe słodziki. Nie bój się ich, to nie chemiczne potwory, a naturalne lub bezpieczne dla organizmu alternatywy:

  • Erytrytol i ksylitol (cukier brzozowy): niskokaloryczne, nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, mają działanie przeciwpróchnicze (ksylitol!). Idealne do pieczenia i lodów.
  • Stewia: intensywnie słodka roślina (używaj w małych ilościach!). Zero kalorii. Wybieraj czysty ekstrakt bez dodatków.
  • Cukier kwiatowy i fiołkowy: mają niższy IG niż biały cukier i piękny, karmelowo-miodowy posmak.

Gdzie szukać? W zielarniach (jak moja!), sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w popularnych supermarketach!

Zdrowe desery
Eksperymentowanie z wegańskimi i niskocukrowymi deserami to czysta radość. | Fot. freepik

Wybieraj świadomie

Eksperymentowanie z wegańskimi i niskocukrowymi deserami to dla mnie czysta radość. To jak bycie alchemikiem we własnym laboratorium – mieszasz smaki, tekstury, odkrywasz nowe połączenia. Każdy udany przepis to małe zwycięstwo dla ciała i ducha!

Nie musisz rezygnować z wakacyjnej słodyczy. Wystarczy, że wybierzesz ją świadomie. Sięgnij po owocowy sorbet z budki, odwiedź lokalną „niecukiernię” lub zrób swój własny, zdrowy deser. Twoje kubki smakowe szybko się przestawią, a organizm odwdzięczy się energią i lekkością.

Gotowi na słodką rewolucję? Ja właśnie zamawiam mrożoną kawę z mlekiem owsianym i odrobiną ksylitolu. Smacznego i… słodkiego lata!


Maszy pytania? Zostaw komentarz, napisz maila re******@*******ow.pl, albo skontaktuj się z nami na Facebooku.

Udostępnij.

Psychodietetyczka, studentka psychologii. Na co dzień prowadzi rodzinną zielarnię „Natura. Pod zielonym listkiem” w Rzeszowie, gdzie zajmuje się również doradztwem dietetycznym. Pasjonatka potencjału drzemiącego w każdym człowieku. Wierząca, że każdy jest tu po to, aby uczynić świat lepszym miejscem.

Zostaw Komentarz