
Jeśli październik, to nie ma się co oszukiwać – czas na dynię. To iskrzące kolorem leniwego, jesiennego słońca warzywo bezsprzecznie kojarzy się z obecną, złotą porą roku. W końcu to właśnie dynia króluje w kuchni, na stołach, a nawet w dekoracjach.
Spis treści:
Przywędrowała do nas z Zachodu wraz z tradycją „psikusowego” Halloween, wnosząc do naszych domów nie tylko odrobinę magii, ale też sporo zdrowia. Witryny sklepowe pękają od pomarańczowych i miodowo-żółtych kul różnej wielkości.
Dyniowe wzory zdobią poduszki, świeczniki i kubki, a sam widok tego znajomego kształtu potrafi wprowadzić w przytulny nastrój. To zapowiedź domowego ciasta, aromatycznej kawy i spokojnych, jesiennych wieczorów. Ale za popularnością tej październikowej królowej stoi coś znacznie więcej, niż tylko jej urok.
POLECAMY: Dieta to nie kara. Jak odczarować żywieniowe demony
Dlaczego warto sięgnąć po dynię?
Dynia, podobnie jak jej bliska krewna cukinia, należy do owoców późnego sezonu i zachwyca bogactwem smaku oraz wartości odżywczych. Choć w większości składa się z wody (ponad 90 proc.), jest niezwykle pożywna.
W 100 gramach zawiera zaledwie 30-40 kcal, dzięki czemu doskonale sprawdza się w lekkostrawnej, zdrowej diecie.
Znajdziemy w niej między innymi:
- beta-karoten – silny przeciwutleniacz, który nadaje dyni charakterystyczny kolor i wspiera wzrok,
- witaminę C – buduje odporność i wspomaga regenerację,
- witaminy z grupy B – wspierają układ nerwowy i metabolizm,
- witaminę E – działa przeciwstarzeniowo,
- potas, magnez, żelazo i cynk – wzmacniają mięśnie, serce i odporność.
Z kolei pestki dyni to bogactwo cynku, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspierają odporność, poprawiają kondycję skóry i włosów oraz mają działanie przeciwpasożytnicze.

Właściwości zdrowotne dyni
- Wzmacnia odporność
Dzięki wysokiej zawartości witaminy A i C, dynia naturalnie wspiera układ odpornościowy i pomaga organizmowi bronić się przed infekcjami. - Dba o wzrok i skórę
Beta-karoten przekształca się w witaminę A, która chroni oczy i poprawia koloryt cery. Regularne spożywanie dyni może pomóc zachować zdrową, promienną skórę. - Chroni serce
Dzięki obecności potasu reguluje ciśnienie krwi, a antyoksydanty pomagają zmniejszać ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. - Wspiera trawienie i oczyszcza organizm
Zawarty w dyni błonnik pobudza pracę jelit, sprzyja detoksykacji i wspomaga pracę wątroby oraz nerek. - Pomaga w odchudzaniu
Lekka, sycąca i bogata w błonnik – zapewnia uczucie pełności i stabilizuje poziom cukru we krwi, co ułatwia kontrolę apetytu. - Wycisza i poprawia nastrój
Zawarte w dyni magnez, witaminy z grupy B i tryptofan pomagają łagodzić napięcie nerwowe oraz poprawiają samopoczucie – dlatego warto po nią sięgać w jesienne, krótsze dni.
CZYTAJ TAKŻE: Alergie pokarmowe u psów i kotów. Dlaczego dieta jest kluczowa?
Jak wykorzystać dynię w kuchni?
Dynia to prawdziwy kuchenny kameleon. Można ją piec, gotować, dusić, miksować i doprawiać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Znakomicie sprawdzi się w:
- zupach kremach,
- ciastach i placuszkach,
- owsiankach,
- pastach i hummusach,
- smoothie i koktajlach.
Najwięcej wartości zachowuje dynia gotowana na parze lub duszona, ale nawet po upieczeniu wciąż pozostaje cennym źródłem składników odżywczych.

Dynia w Twojej zielarni
Dynia to nie tylko piękno i smak, ale i zdrowie zamknięte w prostym warzywie. Jeśli chcesz odkryć pełnię jej dobroczynnych właściwości, zapraszam do Zielarni Natura – Pod Zielonym Listkiem przy ul. Fredry 8/2 w Rzeszowie, gdzie przez cały październik na wszystkie produkty z dynią obowiązuje 10 proc. rabatu!
ZOBACZ TAKŻE: Jesienne dietetyczne „must have”. Czas na nowy zestaw produktów
Przepis na kremową dyniową potrawkę z ciecierzycą i mlekiem kokosowym
Składniki (2 porcje):
- 300 g dyni (ok. 2 szklanki w kostkę)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki lub kolendra do podania

Przygotowanie:
- Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie.
- Dodaj dynię i smaż kilka minut.
- Wlej passatę i mleko kokosowe, dopraw przyprawami.
- Duś pod przykryciem 15 minut, aż dynia zmięknie.
- Dodaj ciecierzycę, gotuj jeszcze 5 minut.
- Dopraw sokiem z cytryny i posyp natką.
Podawaj z ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. To danie jest nie tylko rozgrzewające, ale i pełne jesiennego aromatu – idealne na chłodne dni.
Smacznego!