
Karpaty na Widelcu 2025. Program festiwalu
20 września @ 11:00 - 21 września @ 22:00
Wstęp wolny
20 września startuje festiwal Karpaty na Widelcu 2025. Tegoroczna edycja najsmaczniejszej imprezy w mieście potrwa przez dwa dni. Będzie jarmark, nie zabraknie kulinarnych warsztatów i Roberta Makłowicza.
Program festiwalu kulinarnego Karpaty na Widelcu 2025
Impreza rozpocznie się w piątek, 20 września. Ten dzień upłynie pod znakiemjarmarku, warsztatów i konkursu na najpyszniejszy smak Podkarpacia.
Karpacki Jarmark Rękodzieła i Produktów Regionalnych rozpocznie się o godz. 11 i potrwa do 20. Pełne pyszności i lokalnego rękodzieła stoiska pojawią się na ulicach Słowackiego, Kościuszki i 3 Maja oraz na placu Farnym.
Karpaty na Widelcu 2025 to także konkurs „Najlepszy Smak Regionu 2025”. Do udziału zaproszeni są producenci żywności, przetworów i napojów z Podkarpacia w takich kategoriach jak: produkty mleczne, mięsne, rybne, przetwory owocowo-warzywne, piekarnicze i cukiernicze, oleje, miody, napoje i inne. Prezentacja produktów odbędzie się w pierwszy dzień festiwalu w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
Dzień drugi to kulinarne święto z Robertem Makłowiczem i muzycznymi gwiazdami. Jarmark Karpacki będzie trwał nadal, a już o godz. 11:30 tradycyjny korowód kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów ZSG hucznie rozpocznie właściwą część imprezy. Wyruszy on spod fontanny multimedialnej i przejdzie ulicami 3 Maja i Kościuszki w kierunku Rynku. Korowodowi przewodzić będzie energetyczna formacja Dirty Horns, znana z żywiołowych koncertów, łączących jazz, funk, muzykę filmową i taneczne hity.
O 12:00 na scenie na Rynku odbędzie się uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Roberta Makłowicza oraz prezentacja menu restauracji biorących udział w wydarzeniu.
Karpaty na Widelcu 2025. Drugi dzień festiwalu
Co jeszcze wydarzy się w niedzielę, 21 września? Oto program atrakcji:
- 13:00 – 18:00, plac za Ratuszem – występy regionalnych zespołów pieśni i tańca na Scenie folk,
- 13:00, plac za Ratuszem – otwarte warsztaty artystyczne dla dzieci „Sztuka na widelcu” prowadzone przez Dominikę Wiewiórską z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie,
- 14:30, scena na Rynku – pokaz kulinarny Roberta Makłowicza, który przygotuje tradycyjny tokań pieprzny (borsos tokany) z mamałygą – danie z pogranicza Węgier, Rumunii i Ukrainy,
- 15:15, plac Farny – koncert zespołu Dirty Horns,
- 15:30, scena na Rynku – spotkanie z Aleksandrem Piturą o lodach rzemieślniczych i konkurs GELATO – smak tradycji i natury,
- 16:15, plac Farny – spotkanie z Robertem Makłowiczem w ramach cyklu „Na szlaku karpackich smaków”, możliwość zakupu książek, gadżetów oraz zdobycia autografu,
- 18:00, scena na Rynku – koncert duetu Olica, który zabierze publiczność w mistyczną, transową podróż przez słowiańskie pieśni i elektronikę,
- 18:45, scena na Rynku – podsumowanie festiwalu i ogłoszenie wyników konkursów „Najlepszy smak regionu 2025” oraz „GELATO – smak tradycji i natury”,
- 19:00, scena na Rynku – finałowy koncert zespołu DAGADANA, który od 17 lat łączy w swojej muzyce polską i ukraińską tradycję z jazzem, elektroniką, fusion i art popem. Dziś jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych zespołów world music z Polski i Ukrainy.