
Rzeszów usłyszał głos z kosmosu! Polski astronauta na ISS połączył się z Politechniką Rzeszowską. Młodzież mogła zadać mu pytania, a on opowiadał m.in. o tym, dlaczego wziął ze sobą obrączkę żony i jak smakowały pierogi w kosmosie.
Na ten dzień z zapartym tchem czekał cały Rzeszów. Politechnika Rzeszowska połączyła się dziś (sobota, 5 lipca) na żywo z dr. Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim, drugim Polakiem w kosmosie, który przebywa na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS).
CZYTAJ TAKŻE: Szkoły dostały gogle VR. „Nie da się na nich pracować, mamy za słaby internet”
Potrzebowali kilku prób
Choć obecni na sali nie mogli zobaczyć astronauci na żywo, to dzięki krótkofalowcom z programu ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) wyraźnie go usłyszeli. Łączenie odbyło się z pomocą operatora z USA, który nawiązał kontakt z ISS, a następnie przekazał sygnał do Polski.
Rozmowa rozpoczęła się o 11:28, po kilku minutach prób. Wśród zgromadzonych w auli Politechniki Rzeszowskiej byli m.in. uczniowie i studenci, którzy przygotowali własne pytania do astronauty.

Jak spędza wolny czas i co zabrał na orbitę
Młodzież interesowało m.in. jak spędza wolny czas na ISS, jakie są odczucia podczas przebywania w stanie nieważkości oraz jakie astronauta ma plany na przyszłość.
Szesnastoletnią Asię interesowało jakie doświadczenia inżynierskie przydają mu się podczas misji w kosmosie. Doktor Uznański-Wiśniewski wskazał na to, że wiele godzin musiał spędzić w laboratorium i tak samo jest na ISIS.
– Tutaj jesteśmy otoczeni przez różne systemy i musimy sobie poradzić z różnymi sytuacjami – mówił.
Jej rówieśnik Krzysztof, chciał wiedzieć, co osobistego można zabrać w przestrzeń kosmiczną. Astronauta mówił, że jego bagaż podręczny nie był duży, mógł zabrać około kilograma własnych rzeczy. Zabrał z sobą m.in. obrączkę żony, którą nosi na szyi.

Jaką dietę stosuje i czy smakowały pierogi
O rok starszy Marcel interesował się wpływem stanu nieważkości na dietę. Sławosz Uznański-Wiśniewski przyznał, że w kosmosie nie bardzo odczuwa głóg i musi się pilnować, żeby dobrze jeść i spożywać wystarczająco dużo kalorii.
– Mam specjalną aplikację, z którą wszystkiego pilnuję tego co zjadłem – odpowiadał.
Nie zabrakło też akcentów kulinarnych. Michał, student PRz, zapytał o specjalnie przygotowane pierogi, które poleciały z astronautą w kosmos. Sławosz Uznański-Wiśniewski przyznał, że podzielił się polskim przysmakiem z załogą i wszystkim smakowały.

Warsztaty i wykład o karierze astronauty
Wydarzeniu na Politechnice Rzeszowskiej towarzyszyły warsztaty dla dzieci i młodzieży. Młodzi technicy na zajęciach inżynieryjnych i konstruktorskich uczyli się projektowania i druku 3D, czy budowy rakiet pneumatycznych. Był też tor dla łazików, stanowiska VR i pokaz pokaz liofilizacji żywności.
Odbył się też wykład o misji i karierze polskiego astronauty – od inżynierskich początków po start w kosmos.
Połączenie z Rzeszowem to jedno z kilku zaplanowanych spotkań w ramach programu edukacyjnego towarzyszącego misji Ignis, realizowanego przez Polską Agencję Kosmiczną we współpracy z Ministerstwem Rozwoju i Technologii oraz Europejską Agencją Kosmiczną. Wcześniej odbyły się rozmowy z Łodzią i Wrocławiem, połączy się jeszcze z Warszawą.
Transmisję można było również śledzić na żywo na kanale YouTube POLSA.




